دستپخت مامان عارفه

دختر نازم:

تصمیم گرفته ام از الان که هنوز کوچولویی و سه سالت تموم نشده، یک دفتر آشپزی برات درست کنم و دستور کیک ها و شیرینی ها و غذاها و ... را برات بذارم. همونهایی که مامان برات درست میکنه و شما نوش جان میکنی! اینجوری وقتی بزرگ شدی، دستپختت میشه مثل دستپخت مامان.

خیلی دوستت دارم دختر گلم. 

اول زمستون سال 1391

 

*****

نازنینم،اگه موافق باشی، با یک دستور آسون شروع کنیم.

کیک فنجانی

 


آرد=5 قاشق غذاخوري

شير=5 قاشق غذاخوري

شكر=4 قاشق غذاخوري

روغن=3 قاشق غذاخوري

پودر كاكائو=1 قاشق غذاخوري

تخم مرغ=1 عدد

بيكينگ پودر=1 قاشق چايخوري 
 
 آردو بيكينگ پودر را قبلا 3 بار الک کن.

 آرد،شكر ،بيكينگ پودر و پودر كاكائو را در کاسه ای با هم مخلوط كن.
تخم مرغ را به مواد اضافه كرده با چنگال هم بزن.

شير و روغن را به مواد اضافه كرده هم بزن تا زمانيكه مواد خوب با هم مخلوط شود. 
 مواد را در 3 تا فنجان بریز. فنجانها را به مدت 3 دقيقه با درجه 900 وات در مايكروويو بگذار تا زمانيكه كيك پف كند و از فنجان بيرون بزند.
كيك را مي تواني با قاشق از فنجان خارج كرده و ميل كني.

پ.ن: من روی کیکها رو با گاناش شکوفه زدم.

منبع: مامی سایت (با کمی تغییر)

*****

گوش فیل

مواد لازم : هر یک پیمانه برابر با ۲۴۰ سی سی می باشد.

  • زرده تخم مرغ ۲ عدد
  • شیر نصف پیمانه
  • آرد ۲ پیمانه
  • بکینگ پودر ۱ ق چ
  • روغن جامد آبکرده یا کره ۱ ق چ
  • نمک یک هشتم ۸/۱ ق چ
  • وانیل نصف ق چ
  • شربت قوام آمده به مقدار لازم
  • روغن جهت سرخ کردن به مقدار لازم

 

ابتدا زرده تخم مرغ ها رو کمی با چنگال هم می زنیم.

بعد شیر، بکینگ پودر، روغن آبکرده و وانیل رو به زرده اضافه کرده و مخلوط می کنیم.

سپس نمک و آرد رو به مایه اضافه می کنیم.

اجازه می دیم خمیر ۲ ساعت در یخچال  استراحت کنه.

روی میز کارمون آرد می پاشیم و خمیر رو با ضخامت ۳ - ۲ میلیمتر باز می کنیم.

بعد به ابعاد تقریبی ۳ * ۳ سانتیمتر برش می دیم.

روغن رو در ماهیتابه ریخته و روی حرارت متوسط قرار می دیم.

نکته : برای اینکه بفهمیم روغن به اندازه کافی داغ شده یا نه ، کافیه یه تیکه از خمیر رو داخل روغن ببریم ، اگه حبابهایی در اطراف اون تشکیل شد یعنی روغن برای سرخ کردن گوش فیل آماده هست.

گوش فیل ها رو داخل روغن داغ می ریزیم.

بعد از اینکه یه سمت گوش فیل ها سرخ شدن ، سمت دیگه اونا رو سرخ می کنیم.

گوش فیل ها رو بلافاصله در شربت ولرم ( شربت گرم نباشه ) غوطه ور می کنیم . با پشت قاشق به داخل شربت فشار می دیم . اجازه می دیم ۵ دقیقه داخل شربت بمونن.

برای اینکه بدونیم مقدار شیرینی گوش فیل مناسب هست یا نه و آیا زمان موندن گوش فیل ها در شربت کافی هست یا نه ؛ بهترین راه حل چشیدن اوناست . چون با توجه به غلظت شربت ممکنه این زمان کمتر یا بیشتر باشه.

گوش فیل ها رو روی صافی قرار می دیم تا شربت اضافی اون گرفته بشه.

این خمیر نیاز به ورز دادن زیاد نداره.

خمیر نباید به دست بچسبه .البته این مقدار آرد کافی هست.

شربت بار   

این شربت استفاده های مختلفی داره از جمله : مرطوب کردن کیک اسفنجی ، تهیه زولبیا ، بامیه ، گوش فیل ، گز و آبنبات و ... که برای هر کدوم از این موارد ، شربت بار غلظت های متفاوتی داره. .

مواد لازم :

  • شکر ۵/۲ ( دو و نیم ) پیمانه
  • آب ۱ پیمانه
  • گلاب ۴/۱  پیمانه ( من چون گلابم اصل بود کمتر ریختم و به جایش، مقدار آب رو بیشتر کردم. )
  • آبلیمو ۱ قاشق سوپخوری یا جوهر لیمو ۸/۱  قاشق چایخوری
  • زعفران دم کرده ۲ ق س

ابتدا شکر و آب و گلاب را در قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم ( حتما حرارت ملایم باشه نه اینکه بخواد قل قل بجوشه ) قرار بده . تا زمانیکه شکر کاملا حل بشه ، تقریبا ۱۰ دقیقه.

بعد زعفران رو اضافه کن و اجازه بده ۴ - ۳ دقیقه دیگه روی حرارت بمونه.

اگه شکر حل نشد با یه قاشق چوبی ( نه قاشق فلزی !  ) اونو هم بزن.

با یه قلمو که به کمی آب آغشته کردی دور قابلمه رو تمیز کن چون اگه همین شکرها بعدا" داخل شربت بریزه باعث شکرک زدن می شه.

آبلیمو رو بریز و بعد از یکی دو دقیقه از روی حرارت بردار . شربت بار آماده هست.

برای بعضی از دستورات از گلوکز استفاده شده که اگه در دستور مورد نظر عنوان شد از گلوکز استفاده شود ، شما می توانی بعد از برداشتن از روی حرارت ۲ قاشق سوپخوری گلوکز اضافه کرده و مخلوط کنی.

نکته: برای این مقدار گوشفیل، نصف میزان شربت کافی است.

منبع: بهارسایت

*****

 كـاكـا

  •             آرد گندم يك پيمانه
  •             كدو حلوايي پخته و له شده يك پيمانه
  •             تخم‌مرغ يك عدد
  •             شكر نصف پيمانه
  •             بيكينگ پودر يك قاشق چايخوري
  •            گلاب مقداری
  •             گردو خرد شده در صورت تمايل نصف پيمانه
  •             دارچين، هل و روغن به ميزان لازم

(شيريني محلي استان گيلان)

تمام مواد را باهم مخلوط كرده و مي‌‌گذاريم نيم ساعت بماند، سپس با قاشق در روغن داغ ریخته و دو طرف آنرا سرخ مي‌‌كنيم. در هنگام مصرف، مي‌‌توان كمي پودرقند و دارچين روي آن پاشيد و با خلال پسته تزئين كرد.

*****

کیک راه راه یا گورخری  zebra cake

 

  • تخم مرغ: 3 عدد
  • شیر: 1 پیمانه
  • شکر: 1 و 4/1پیمانه
  • آرد: 2 پیمانه و سه چهارم
  • روغن مایع: 1 پیمانه
  • بیکینگ پودر: 2 ق م
  • پودر کاکائو: 1 ق غ
  • وانیل: 1/4 ق چ

 آرد و بیکینگ پودر رو مخلوط و الک کن. قالب گرد رو چرب و کاغذ روغنی بنداز یا اینکه آرد بپاش.

شکر و تخم مرغ و وانیل رو خوب بزن تا کرم و کشدار بشه.

روغن رو اضافه کن و هم بزن و بعد شیر رو.

آرد رو کم کم به موادت اضافه کن.

مواد که خوب مخلوط شد مایه کیک رو نصف کن و توی 2 تا ظرف داشته باش. به یکی 1 قاشق پودر کاکائو و به اون یکی 1 قاشق آرد اضافه کن.

حالا مایکروویو رو با پیش گرمایش 180 درجه بذار گرم شه.

خب حالا 2 تا ملاقه بردار و دست بکار بشو. از اینجا به بعد کلی به وجد میایی و ذوق می کنی. قالبت رو بذار دم دست. یه ملاقه از مایه سفید بریز مرکز قالب.

یه ملاقه هم از مایه کاکائویی بریز روی مایه سفید.

دقت کن زیر ملاقه ات رو تمیز کنی.

و همینطور ادامه بده تا موادت تموم بشه.

وقتی آخرین لایه رو ریختی و مواد توی قالب کاملا پخش شد، 1 خلال بردار و از کناره به سمت مرکز روی کیک خط بنداز تا طرح گل بیفته روی کیک. یا یکی در میون از مرکز به کناره و از کناره به مرکز. می تونی اینکارو هم نکنی و همونطوری بذاری توی مایکروویو. میتونی کیک رو با حرارت 170 بپزی یا بذاری روی پخت اتوماتیک کیک که من دومی رو ترجیح میدم. ( البته عارفه جونم، نمیدونم زمان شما هم مایکروویو کارایی خواهد داشت، یا اینکه تجهیزات مدرن تری جای اونو خواهند گرفت؟!!)  

وقتی آماده شد از قالب دربیار و روی توری بذار تا خنک بشه.

کیک خوشگلیه. هم روش راه راهه و هم توش.

*****

 

کیک پایه

 

مواد لازم : هر پیمانه برابر با 250 سی سی است.

  • تخم مرغ ۳ عدد
  • شکر  یک + یک چهارم لیوان
  • شیر ۱ لیوان
  • کره یا روغن مایع نصف لیوان
  • آرد یک + سه چهارم لیوان
  • وانیل نصف قاشق چایخوری
  • بیکینگ پودر یک قاشق مرباخوری
  • پودر کاکائو یا قهوه ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری  در صورت تمایل  

تخم مرغ ها رو با دور تند دستگاه همزن ، هم بزن . ( من بمدت ۵ دقیقه هم زدم و حسابی کف کرد. خودت کامل حس می کنی که از حالت مایع در اومده و حالت کف مانند به خودش گرفته.

شکر رو به تخم مرغ ها اضافه کن و باز هم با دور تند هم بزن .تقریبا سه دقیقه هم زدم.

شیر و روغن رو اضافه کن و هم بزن.  ایندفعه لزومی نداره خیلی زیاد هم بزن.

بیکینگ پودر و وانیل رو به آرد اضافه کن و با آرد مخلوط کن.

مخلوط آرد و وانیل و بیکینگ پودر رو خیلی آروم و بمرور داخل مایع کیک ریخته و هم بزن.

نکته ۱: در این مرحله برعکس مراحل قبل هم زدن رو به کمترین حد می رسونی. فقط باید انقدر هم بزنیم که گلوله ای داخل کیک نمونه و البته خیلی آروم  یا با قاشق هم بزن یا با دور کند همزن.

نکته ۲ : یکی دیگه از نکات اینه که برای هم زدن در این مرحله ( یعنی موقع اضافه کردن آرد ) به حالت " هشت انگلیسی " هم بزنی.

نکته ۳ : از این به بعد با کیکت مدارا کن و خیلی محکم توی فر قرار نده( یا ضربه ای بهش نخوره )چون ممکنه پفش بخوابه.

کیک بدون کاکائو

اگه می خوای کیک ساده و بدون کاکائو یا قهوه درست کنی که کارت تموم شد و می تونی مایه کیک رو داخل قالب بریزی و بذاری داخل فر یا مایکروویو.

کیک با کاکائو

 چند قاشق از مایه کیک رو داخل یه ظرف دیگه بریز بعد پودر کاکائو بهش اضافه کن و هم بزن.

بعد مایه کاکائویی رو داخل مایه کیک می ریزیم و دوباره خیلی آروم هم می زنیم.

اگه قالب معمولی استفاده می کنی : لازمه اول قالبت رو چرب کنی بعد کمی آرد بپاشی و در نهایت مایه رو داخل قالبت بریز و بذار داخل فر. یا دز صورت استفاده از قالب سیلیکونی، فقط اونو چرب کن. یا در صورت استفاده از پخت اتوماتیک یا مایکروی مایکروویو، داخل ظرف پیرکس رو با سلفون کاور کن.

قبل از اینکه کیک پخته بشه در فر رو باز نکن چون پف کیک می خوابه.

بعد از سرد شدن ممکنه کمی پفش بخوابه ولی خیلی محسوس نیست.

کیک رو روی یه شبکه ای قرار بده که خنک بشه.

پ.ن: برای رویه کیک از گاناش استفاده کردم. بعلاوه دراژه های مورد علاقه عارفه جونی!

منبع: بهارسایت

*****

کیک یخچالی

کره=2 قاشق غذاخوری
آرد2 قاشق غذاخوری
بسکویت ساده (یا کاکائویی) پتی بور به مقدار لازم
شیر=1 لیوان
پودر کاکائو=4 قاشق سوپخوری
شکر=4 قاشق غذاخوری
وانیل=1 قاشق چایخوری
گاناش= به مقدار لازم

کره را روی حرارت ملایم می گذاریم تا آب بشه. بعد آرد را اضافه میکنیم و تفت میدیم تا کمی طلایی بشه. حالا شیر، شکر، وانیل و پودر کاکائو را اضافه میکنم و هم می زنیم تا کرم کمی غلیظ بشه. حالا بیسکویت ها را در ظرفی کنار هم به صورت مستطیل شکل می چینم و از این کرم روی آنها می مالیم و ردیف بعدی بیسکویت ها رو می چینیم. این کار را اونقدر ادامه میدیم تا کرم تمام بشه و به مدت 2 ساعت در یخچال می گذاریم. بعد از این مدت، کیک! را از یخچال در آورده و در ظرف مورد نظر برمیگردانیم و روی آنرا با گاناش تزیین میکنیم.

برش خورده اش هم خیلی خوشگل شده بود. بیسکویت ها کاملا نرم و مثل کیک شده بودند و پس از برش به صورت لایه لایه خودنمایی میکردند. خیلییییی خوشمزه شده بود.

اما از آنجا که این کیک را درسته بردیم خانه مامانجون و همانجا دور همی خوردیم، دیگه نشد از برش خورده اش عکس بگیرم.

*****

کیک بستنی

کیک بستنی با استفاده از کیک شیفون. لایه میانی و روی کیک هم بستنی کیلویی میهن است. خیلی خوشمزه بود. جزِ اولین ویارهای نی نی دوم!

*****

پیتزا خانواده

 

در سولاردام ال جی تهیه شده. خمیرش را هم خودم درست کردم. همسری داشت انگشتاشم میخورد!

*****

ژله در پوست پرتقال

 

البته این ژله زمانی چشم نوازتر خواهد بود که در چند رنگ تهیه شود. اما من چون فقط یک نفر مهمان داشتم، تک رنگ درست کردم.

*****

سالادماکارونی

/ 0 نظر / 75 بازدید